Gasztronómia
2011.08.05. 13:15
A középkorban még köztiszteletnek örvendett az angol konyhaművészet. Az idők során azonban egyre inkább csak humor tárgyát képező témává vált Britannia francia és más európai szomszédai számára. Mint valamiféle, a kifinomultságot teljesen nélkülöző képződményként tartotta számon a kontinentális ízlés egészen a 20. század végéig. Az Európán kívüli bevándorlók nyomán aztán - különös tekintettel a dél-, és kelet-ázsiai részekre - a múlt század közepétől fogva az angol konyha átalakult, ahogy az indiai és a kínai konyhák ízvilága behatásai egyre inkább erősödtek. Éttermek és gyorséttermek jelentek meg Britannia minden településén. Beülni egy indiaiba a brit társadalmi élet részévé vált. Kialakult és rögtön el is terjedt a világ többi részén is egyfajta hibrid étlap, mely ugyan ázsiai eredetű, de a brit ízléshez idomuló fogásokból áll. Sok, indiainak ismert étel - Tikka Masala, vagy Balti - gyakorlatilag innen eredeztethető.
A tradicionális angol konyha fogásai:
apple pie, bangers and mash, bedfordshire clanger, black pudding, bubble and squeak, cornish pastry, cottage pie, devonshire cream tea, faggot and peas , fish and chips , english breakfast - virsli, bab, tojás alkotja, gravy, Lancashire hotpot, Lincolnshire sausage, Mince pies, Pie and mash, Ploughman's lunch, Pork pie, Scouse, Shepherd's pie, Spotted Dick, Steak and kidney pie, Sunday roast, Toad in the hole, Yorkshire pudding
|